Monday, November 5, 2012
ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေစေသာ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အေၾကာင္းငါးရပ္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္လာတဲ့အခါ အစားမ်ားတာ၊ အထုိင္မ်ားၿပီး ကိုယ္လက္လႈပ္ရွာ းမလုပ္တာနဲ႔ အဆီအအိမ့္နဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ေတြ စားတာေတြေၾကာင့္လို႔ပဲ ထင္ျမင္တတ္ ၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လူေတြက်ေတာ့ ဒီအေလ့အထမလုပ္မိဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာတဲ့အခါ အေၾကာင္းရင္းရွာမရဘဲ စိတ္ပ်က္လက္ပ်က္ ျဖစ္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္မသိေသးတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေစတဲ့ အေၾကာင္းငါးရပ္ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
၁။ စိတ္ဖိစီးမႈ
စိတ္ဖိစီးမႈဟာ အစာစားျဖစ္ေအာင္ တြန္းအားေပးပါတယ္။ အၾကာႀကီး စိတ္ဖိစီးမႈဒဏ္ခံရရင္ ခႏၶာကိုယ္ကေန ေကာ္တီဇုန္းနဲ႔ အင္ဆူလင္ ထုတ္လုပ္မႈ တိုးလာပါေတာ့တယ္။ အဲဒီအခါ အစာစားခ်င္တဲ့ ဆႏၵမ်ားလာၿပီး ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကိုသာ ေရြးစားမိတတ္ပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း
စိတ္ခံစားခ်က္ေကာင္းေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းပမာဏ ထိန္းႏုိင္ဖို႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
၂။ အခ်ိဳတု
သၾကားအစားသံုးတဲ့ အခ်ိဳတုေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ်လိုသူေတြအတြက္ေတာ့ မေကာင္းပါဘူး။ အဝလြန္ျခင္းအေၾကာင္း ေလ့လာမႈအရ တစ္ပတ္အတြင္း ေဆးသၾကား (Aspartame) ပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ ၂၁ မ်ိဳး ေသာက္သူေတြဟာ မေသာက္သူေတြထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆေက်ာ္ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း
သၾကားေရာ သၾကားအစားထိုး အခ်ိဳတုကိုပါ အလြန္အကၽြံ မစားေသာက္ပါနဲ႔။
၃။ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္း
ခႏၶာကိုယ္ အားျပည့္လန္းဆန္းဖို႔ တစ္ညမွာ ခုႏွစ္နာရီကေန ကိုးနာရီေလာက္ လိုအပ္ပါတယ္။ အိပ္ခ်ိန္မလံုေလာက္ဘဲ အိပ္ေရးပ်က္ရင္ စိတ္ခံစားခ်က္ ေကာင္းေစတဲ့ ဆီ႐ိုတုိနင္နဲ႔ ဒိုပါမင္းဓာတ္ေတြ မထြက္ရွိေတာ့ဘဲ အခ်ိဳစာေတြ စားမိတတ္ပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း
ဟားဗတ္ေလ့လာမႈအရ တစ္ညမွာ ငါးနာရီသာအိပ္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ တစ္ညမွာ ခုႏွစ္နာရီနဲ႔အထက္ အိပ္သူေတြထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ႏိုင္ေျခ ၃၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ်ခ်င္ရင္ အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ပါ။
၄။ အစာျမန္ျမန္စားျခင္း
အစားအေသာက္ကို ေႏွးေႏွးနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားေပးရင္ အစာအလြန္အကၽြံစားခ်င္စိတ္ကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ၿဗိတိန္ေဆးဂ်ာနယ္က ထုတ္ေဝတဲ့ ဂ်ပန္လူမ်ိဳး ၃၀၀၀ ေက်ာ္ကို ေလ့လာမႈအရ အစာကို ျမန္ျမန္စားသူေတြဟာ ေႏွးေႏွးစားသူေတြထက္ အဝလြန္ႏိုင္ေျခႏွစ္ဆ ပိုမ်ားေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း
အစားျမန္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္တဲ့အထိ စားတဲ့သူေတြဟာ အဝလြန္ႏိုင္ေျခသံုးဆ ပိုမ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားတဲ့အခါ ေႏွးေႏွးနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားပါ။
၅။ မထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ေသာ အခ်က္မ်ား
မ်ိဳး႐ိုးဗီဇ FTO Gene လို႔ေခၚတဲ့ ဝေစတဲ့ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇေတြဟာ ယင္းဗီဇမရွိသူေတြထက္ အဝလြန္ႏိုင္ေျခ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားပါတယ္။
အဆီဆဲလ္
တခ်ိဳ႕လူေတြမွာ အဆီဆဲလ္မ်ားစြာ ရွိေနပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊ ေလ်ာ့က်သြားျခင္းေတြဟာ အဆီဆဲလ္ အေရအတြက္ကို မေျပာင္းလဲႏိုင္ပါဘူး။ အဆီဆဲလ္မ်ားသူေတြဟာ အဆီဆဲလ္နည္းသူေတြထက္ အစားအေသာက္ ပိုၿပီးစားတတ္ၾကပါတယ္။
ဧရာ၀တီသားေလး
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment